Pikkumieheltä - "reippaalta lomalaiselta" - tuli postikortti. On toisen mumminsa kanssa mökillä, mistähän lienevät löytäneet postitusviraston.

Viisivuotiaan itsevarmaa allekirjoitusta katsellessani havahduin muistamaan, että olen jättänyt täyttämättä esivanhemmallisen lupauksen, jonka annoin pojan tekijöille jo odotusvaiheessa. Vannoin näet opettavani vesselille kaikki ne konstit, joilla vanhemmat nolataan julkisella paikalla.

Perinteitä on. Sukuvika itse asiassa.

Äitini oli mestari nolaamaan seuralaisensa leffateatterissa kommentoimalla tapahtumia isoon ääneen. Lienee ollut kosto siitä, että isäni oli ikänsä vuoksi saanut silmälasit, joiden linssit olivat väärinperin. Joten isä – joka ei tarvinnut laseja – käytti kakkuloita vain elokuvateatterissa ja silloin nurinpäin. Vannon, leffan katsomisesta ei silloin todellakaan tullut mitään.

Itse olen kuulemma varhaislapsuudessani kommentoinut Prinsessa Ruususta Suomen Kansallisteatterissa ilmoittamalla tulevista tapahtumista äänekkäästi, jotta "sitten tulee sänky!" Vanhemmalla iällä olen yltynyt leffateatterissa eroottiskaipaukselliseen äänekkääseen huokaukseen hetkellä, jolloin Braveheart Mel Gibson oli tiukassa lähikuvassa.  Myös jälkeläiselle Gibson on innoituksen lähde: Kuin lintu langalla -rullan sänkykamarikohtauksessa silloinen teini kyllästyi puheeseen ja karjaisi täyden teatterisalillisen puolesta jotta "ACTION!"

Jälkeläiseni aloitti äänekkään elämän havainnoinnin noin kaksivuotiaana turkulaisessa "keltaisessa vaarassa" eli onnikassa, jolla matkasimme päivittäin kaupungin halki töihin/tarhaan ja takaisin. Lapsen istumapaikka oli ruuhka-ajan vuoksi yleensä sylissä, vaan kerranpa olimme liikkeellä hieman aiemmin, joten tilaa oli kersankin ahterille. Silti tenava pyrki syliin ja erehdyin torjumaan asian kuiskaamalla, että "älä tule nyt, minulla on niin kova pisihätä, että jos tulet syliin, voi tulla housuun". Lapsen kommentin kuulikin sitten koko bussi: "Tuleeks sulta kakka kans?"

Mistähän sitä tuon lapsenlapsen kanssa aloittaisi sukuperinteen vaalimisen...?