Asuinpaikkansa ottaa liiankin usein itsestäänselvyytenä – ja itsestäänselvyydet jäävät usein huomaamatta.

Melkein puoli vuosisataa sitten asuin kahdeksan vuotta Tukholmassa, tiesin monista paikoista mutta en koskaan käynyt niissä. Ilmeisesti tarvitaan seniorikansalaisen ja Jälkikasvun jokakeväinen risteilytraditio puutteiden paikkaamiseksi.

Tukholman Djurgården oli yksi näitä itsestäänselvyyksiä. Toki Skansen ja Gröna Lund oli tullut katsottua moneenkin kertaan, ja maamerkit olivat jokseenkin tuttuja. Kaknästornet oli osunut silmiin liki pitäen joka päivä, mutta koskaan en tullut käyneeksi siellä. Djurgårdenin rantoja en myöskään ollut koskaan kolunnut.

Helatorstaisessa Tukholmassa kevät oli enemmänkin esikesä, ainakin vehreämpi kuin edellinen päivä Helsingissä. Valkovuokkoja oli mättäittäin – ehkä niitä olisi ollut Hesassakin, mutta en ollut tullut katsoneeksi.

Tällaista kaunokaista en kuitenkaan ole nähnyt, enkä muista, että sellaista olisi aikanaan eksynyt edes kouluvuosien  kasvienkeruu-urakkani lopputulokseen.

Arvaan kun en tiedä enkä tunnista: kevätesikko? 

Pohjoismaiden  ykkösnähtävyyksiin kuuluvan Vasa-laivan olin toki käynyt katsomassa joskus 1960-luvun lopulla. Silloin se oli vielä väliaikaisissa tiloissa ja jatkuvassa kosteudessa, ettei paatti kuivuisi liian äkkiä ja murenisi käsiin. Kokonaiskuvaa oli vaikea hahmottaa, eikä pisarasumussa tehnyt mieli viipyä antamassa aikaa mielikuvitukselleen.

Nyt on toisin. Laiva on "kuivillaan", ja sen ympärille on useaan kerrokseen rakennettu referenssiä senaikaiseen historiaan, suurvaltapoliittiseen tilanteeseen ja pienen ihmisen elämään. Suomea osana suurvaltaa ei unohdeta - parikin anekdoottia tarinoi turkulaisten toilailuista. Hupaisaa oli havaita, että hölmöilystä annettu kuolemantuomio saatettiin epähumaanilla ja sotien värittämällä 1600-luvulla muuntaa Tukholman katujen siisteyttä vaalivaksi elinikäiseksi saniteettihommaksi.

Ellen olisi keksinyt tekemistä ja näkemistä muutamalle jenkkivieraalleni, Helsinkikin saattaisi olla minulle paikka, jonka nähtävyydet ovat tuttuja eivätkä kuitenkaan ole. Noista visiiteistä on yli kymmenen vuotta aikaa, joten ehkä olen päivityksen tarpeessa.