Seitsemän kuukauden käyttökokemukset Maximum-digiboksista jättävät käteen sen päätelmän, että kaikkien järkevien toimintojen takaamiseksi bokseja pitää olla kaksi.

Ensinnäkin herra Maxim tuppaa hyytymään niin, että sähköpiuha on vedettävä irti pistokkeesta. Näin tapahtuu sykleittäin: välillä menee viikkoja ilman jumitusta ja sitten tulee kausi, jossa mokomaa tapahtuu päivittäin tai jopa useamman kerran päivässä. Jos Maxim olisi tyttö, sanoisin, että kyseessä on PMS.

Johtoviidakkoon sukeltamista ei tarvittaisi, jos digiboksien valmistajat ymmärtäisivät, että boksissa pitää olla selkeä virtakytkin etupanelissa. Stand by -napilla ei ole mitään käyttöä silloin, kun loota on kunnolla jumissa.

Siihen samaan etupaneliin voisi laittaa myös USB-reiän. Takapanelissa ominaisuuden käyttö jää vähäiseksi, jos boksi on sijoitettu kalusteisiin. Ei boksia viitsi sieltä repiä edes käyttöjärjestelmäversion tikkupäivitystä varten.

Jumituksen lisäksi herra Maxim on vähän kielitaidoton. Suomalaiskanavien DVB-tekstitykset vielä onnistuvat jotenkuten ja SVT:n teksti-tv-pohjaiset subtitlet pelaavat pätkittäin. Mutta jos kanavalta puuttuu teksti-tv-palvelu kokonaan, TXT-käännös esim. BBC Entertainmentilla ei toimi.

Kyse ei suinkaan ole siitä, etteikö kanava tarjoaisi tekstityksiä. Maximumin kaverina on pikkuinen tallennuskyvytön hybridi-Topfield, joka kielii sanan monessakin merkityksessä. Se osaa tulostaa ruutuun kaikki tarjolla olevat käännökset kanavalta kuin kanavalta. BBC:n Entertainment- ja Knowledge-kanaville on likipitäen aina saatavissa ruotsinkielinen tekstitys. Maximum ei yksinkertaisesti vaan osaa.

Pikku-Toppari on hintaansa nähden (itse sain sen 89 eurolla) kelpo vehje, nousee stand-by-tilasta silmänräpäyksessä käyttövalmiiksi eikä jumita. Lootan harmittavin puoli on ohjelmaoppaan värimaailma ja tekstikoko, mikä vanhassa putkitelkkarissa on likipitäen lukukelvotonta. Teksti-tv on hidas päivittämään alasivuja ja kyky hyppiä tyhjien sivujen yli puuttuu. Satunnaista tallennustarvetta varten vekotin on kytketty kovalevylliseen DVD-tallentimeen.

Saadakseni haluamani tarvitsen siis kaksi laatikkoa, joiden välillä ohjelmakortit vaihtavat paikkaa tekstitys- ja tallennustarpeiden mukaan.

Kunnes joku insinööri lopulta luo sen täydellisen boksin.