Aina kun ns. perinteinen media yrittä taivuttaa netin ilmiöitä oman viitekehyksensä malleihin ja toimintatapoihin, minä saan aivan kamalasti niskan pakotusta – kirjaimellisesti ja vääntäen.

Nyt pitäisi muka netillä, blogimaailma mukaan lukien, olla jokin hiton Julkisen Sanan Neuvosto – joka sen nykyisen puheenjohtajan mukaan olisi onnen omiaan vähentämään rosisjuttujen määrää. Joku toinen neropatti ihan vakavissaan esittää, että netillä pitäisi olla vastaava päätoimittaja. Molemmila papparaisilla on mustan aukon suuruinen tietovaje internetin olemuksesta.

Kuvitellaanpa nyt, että tämän blogialustan eli Vuodatuksen omistaja Alma Media nimeäisi tälle blogiyhteisölle vastaavan päätoimittajan. Siinä pitäisi ukolla kiirettä kahlatessaan yli miljoona blogikirjoitusta pelkästään Vuodatuksen hoteissa. Kommentit, linkitykset sun muut lisukkeet päälle. Äkkiä tarvittaisiin kaikenlaista toimitussihteeriä ja -päällikköä apulaisvahtimestareiksi, ja lopulta syntyisi organisoitu hierarkia, jota kaiken maailman valittajat sitten käyttäisivät hyväkseen.

Internet Suomessa täyttää näillä hetkillä 20 vuotta. Modeemeilla liikuttiin BBS:issä jo sitä ennen, ja Netikettiä toitotettiin 300 bitin sekuntivauhdilla joka nörtille, joka tuli linjoille kiljumaan suuraakkosilla "BÖÖ" ja nauttimaan sanomisensa vapaudesta. Vertaispainostus opetti ennen pitkää tavoille ja toimi kroonikkovaipan tavoin silloin, kun vähemmän kypsien linjoilla liikkujien henkinen pidätyskyky petti. Ei siinä mitään valvonta- ja valitusbyrokratiaa tarvittu.

Olen tainnut ennenkin sanoa, että internet blogeineen on ammattimedialle ilmeinen trauman lähde.  Onhan se nyt vallan tavatonta, että miljoonat ihmiset voivat kirjoittaa – ja myös kirjoittavat, palkatta – näkemyksiään, kokemuksiaan ja mielipiteitään ilman, että joku kyylää olan takana laskemassa jutunpätkän merkkimääriä, korjaamassa pilkun paikkaa ja neuvomassa otsikon tekemistä.

Ai kauheeta.