185997.jpg

Nämä lapsuuden elämysystävät ovat kulkeneet mukanani elämänvaiheesta toiseen, muutosta muuttoon, ulkomaille ja takaisin. 45–50 vuotta.

Siniselkäisistä Nuorten toivekirjaston opuksista usea on kävelty ostamaan Tampereen rautatieasemalta. Usein sunnuntaisin ja tihkusateessa, kun televisio vielä teki tuloaan ja läheisen leffateatterin Tarzan oli jo nähty. Aseman lehtikioski eli aikaa ennen ärrää ja tiesi, ettei yksi Aku Ankka tai Nakke Nakuttaja riitä pitkän reissun matkalukemiseksi. Hinta löytyy vielä monesta sisäkannesta: 300 markkaa. Aikana ennen rahauudistusta ja euroja.

Muistin jo pettäessä joudun arvaamaan Anni Swanin nuortensarjan saantilähteeksi isoäitini. Tottisalmen perillisen painopaperi oli jo valmiiksi antiikin kellahtavaa, ja opuksissa oli aivan oma tuoksunsa – lieneekö ollut kirjansidonnassa käytettyä luuliimaa.

Useasta kirjasta muistan myös sen aivan ensimmäisen lukukerran aikoineen ja paikkoineen.  Mutta mielestä on kyllä häipynyt syy siihen, miksi  isäni intoutui lukemaan ääneen Tom Sawyerin seikkailuja kylmässä saunassa.

185998.jpg

Tämän kaapin sisällystä ei tarvinne selittää. Pölyineen kaikkineen.