Vaikka äänite- ja tallennepuolen tekijänoikeuksien suojaaminen kaikenlaisilla kopioinnin estävillä härpäkkeillä on välillä raivostuttavaa, olen silti enemmän tekijänoikeuksien kannalla kuin niitä vastaan. Internetissä julkaistujen kuvien ja tekstien estoton hyväksikäyttö muualla, kuin mihin alkuperäinen tekijä on ne tarkoittanut, on häikäilemättömyydessään loistoesimerkki "kaikki minulle tänne heti nyt" -mentaliteetin voittokulusta, jossa muilla ihmisillä ja heidän työllään ei ole arvoa eikä arvostusta.

Yksi koiraystävistäni käy toivottomalta tuntuvaa taistelua saadakseen ilmaiselta sivuntarjoajalta nurin virtuaalikennelin, joka huomautuksista huolimatta käyttää ystäväni rekisteröityä kennelnimeä. Muissa ns. virtuaalikenneleissä on pilvin pimein varastettuja koirakuvia.

Irvokkaaksi homma menee, kun toisten työn hyväksikäyttäjät kuvittelevat tekevänsä palveluksen kuvan ottajalle tai tekstin työstäneelle. "Statuksen kohottamiseksi" luonnehti yksikin rosmo toimintaansa. "Todista että sulle on tullut taloudellista tappiota", uhosi sama konna osoittaen, että immateriaalioikeudet ovat tuntematonta tavaraa.

Varkauden puolustukseksi esitetään selityksiä malliin "soitin minä vuosi sitten mutta en saanut kiinni lupaa pyytääkseni". IT-huumassa on unohdettu, että pintapostikin vielä kulkee. Jos on kerran puhelinnumeron löytänyt, niin ei osoitetietojen kaivaminenkaan vaikeaa ole. Yrittäminen pitäisi lukea muka lieventäväksi asianhaaraksi – kukahan älykkö se mahtoikaan sanoa, että "tie helvettiin on kantattu hyvillä aikomuksilla".

Ironista on, että luvatta nettiin paiskatun tekstin yläpuolella saattaa kirkuvanpunaisin kirjaimin lukea, että "kaikki oikeudet pidätetään" eli jokin käsitys tekijänoikeudesta on olemassa. Teko ei siis ole teinitoheloivaa ymmärtämättömyyttä vaan selkeästi tietoista ja tahallista. Ja kun sitten on jäänyt housut kintuissa kiinni tekijänoikeusrikkomuksestaan, niin annetaan kyllä lupaus poistaa varastettu tavara sivuilta, "mutta ei se nyt juuri käy kun palveluntarjoajan kanssa on teknisiä ongelmia eikä sivuja voi päivittää". Ehkäpä palveluntarjoaja auttaa miestä mäessä ja sulkee koko sivuston.

Tavallaan varkaissa ovat myös nettisivujen kommenttispammaajat. Valitan, että kommentointiin oli laitettava kirjaintarkistus, mutta en suostu spammirobottien hyväksikäytettäväksi.