Pruukaan sanoa, että kun ihmiset ottavat koiran, looginen ajattelukyky katoa sen siliän tien. Samalla näyttää katoavan yleinen huomaavaisuus ja kaikkinainen hoksottimien käyttö. Ja tähän törmää joka hemmetin päivä.

Useimmille yhden koiran omistajille laumadynamiikka on ihan tuntematon käsite. Pahimpia ovat täti-ihmiset, jotka väenväkisin haluavat työntyä ylensyötetyn fifinsä kanssa muka kavereita moikkaamaan siitä huolimatta, että yritän kaikin mahdollisin elein osoittaa haluavani välttää tällaiset kohtaamiset. Etenkin nyt, kun (S)epeli tiedostaa olevansa 8-kuukautinen Iso Äijä Tuleva Laumanjohtaja ja haluaa osoittaa sen mölisemällä innokkaita tervehdyksiä joka koiralle. Toiseksi eniten inhoan niitä, jotka kuskaavat täysin kouluttamattomia koiriaan kelataluttimella ja puhuvat samalla puhelimeen.

Tuorein huomaavaisuuden puutteen ilmentymä on viime yöltä. Teemme yleensä viimeisen vessakeikan puolen yön ja yhden välillä. Minähän en pimeässä havaitse mitään kivitaloa pienempää, mutta (S)epeli hihkaisee heti ulko-ovesta päästyään näkevänsä vasikan kokoisen elukan noin 50 metrin päässä ja lähestyvän meitä. Niinpä ohjaan lauman pihaan parkkeerattujen autojen taakse, jotta välttyisimme näkemästä ja näkymästä. Ettei syntyisi yöllistä konserttia, joka herättäisi kuuroimmankin alempien kerroksen asukkaan.

Vaan eikös vasikantaluttaja oikein vasiten ylitä katua ja ryhdy huudellen kyselemään, että oisko kännykkää lainata. Mahdollisimman matalalla äänellä yritän selittää että ei ole ja josko menisit, ettei synny haukkukonserttia. JOO NIINKU KELLO ON PALJON, huutaa vasikantaluttaja eikä hievahdakaan. Jatkaa vaan selittämistä, että ei hänen koiransa kyllä mitään tee. Niitä tavallisia fraaseja, joihin yleensä vastaan, että minun petolaumanipa tekee. En kerro, että se tekeminen ei ole mölinää kummempaa, vaan jätän tungettelijat luulemaan kiukkuisten minimakkaroiden raatelevan jokaisen vastaantulijan.

Kun en liikahdakaan autojen takaa ja yritän elein osoittaa, että mene nyt, vasikantaluttaja viimein tajuaa poistua. Opinpahan sen, että yöllisille lenkeille lähdetään vastaisuudessa lankkuaidan suojaaman takapihan kautta. Dorkia sielläkin tulee vastaan mutta ei suoraan naapureiden akkunoiden alta.