Nysse on sitten ihan tutkittu: 63 % (+/- 3 %) suomalaisista seuraa säännöllisesti korkeintaan neljää tv-kanavaa. Uskoisivat nyt maksukanavayhtiötkin tuon.

Minullekin soitti yhtenä päivänä nuori mies, joka innokkaasti yritti kaupata laajakaistapakettia argumentilla "tulee 27 kanavaa mukaan". Laitoin mummovaihteen päälle ja kysyin, miksi minun pitäisi ottaa laajakaistateevee, kun kerran olen kaapelin päässä. "Laajakaistateevee on parempi", yritti nuorimies älyttää mutta ei osannut mennä teknisiin yksityiskohtiin sen enempää. Alkoi sen sijaan pulputtaa urheilu- ja leffakanavista ja muisti mainita mummolle myös yölliset erotiikkalähetykset.

Niinpä pidin nuorelle herralle saarnan, jonka ydin oli se, että kanavien määrällä ei ole merkitystä vaan kuluttajan vapaalla tahdolla valita juuri ne kanavat, joita hän todella haluaa katsoa. Luettelin miekkoselle ne maksukanavat, joista en suostu luopumaan, ja sain tunnustuksen, ettei yksikään suosikeistani kuulu hänen hienoon ja parempaan laajakaistateeveepakettiinsa.

"Mutta tulisi 24 megan laajakaista", yritti nuori mies vielä ja oli peräti ihmeissään, kun totesin, että 8 megaa riittää mummolle oikein hyvin ja vähemmälläkin pärjäisi.

Tuohon 63 prosentiin suomalaisista en kuulu vaan siihen "ei kukaan"-joukkoon, joka katselee säännöllisesti yli 10 kanavaa. Kuulun myös siihen vähemmistöön, jonka television katseluun digiaika on aivan varmasti vaikuttanut: kovalevyllinen tallentava digiboksi on jotakin aivan muuta kuin vanha VHS-sähläily.