Putkia on nyt pesässäni rempattu osapuilleen kuukausi. Kunhan kylppäriin saadaan tänään pystyyn yksi seinän pätkä ja seiniin vesieristeet, hankalimmasta on selvitty. Laattaa seiniin ja lattiaan, uudet kalusteet paikalleen, ja se on siinä. 

Tähänastisen kokemuksen perusteella jätän kaikki kuulemani kauhujutut putkirempoista täysin omaan arvoonsa. 

- Meteli? Ensimmäisen murjomisviikon olin asunnosta pois. Sen jälkeen on piikattu ja porattu niin satunnaisesti, että kuulosuojaimia ei ole tarvittu kertaakaan. 

- Pöly? Olohuoneeni alkoviin on survottu tavaraa rempan alta pois. Kasan kruununa on eteisen lamppu, jota peittävää 12 vuoden pölykerrosta en ole pyyhkinyt pois, jotta olisi vertailukohta. Remppapöly on tappiolla monta senttiä. Remppa-alueen eristävä vetoketjullinen muoviseinä tekee tehtävänsä hyvin, ja sottaisempien hommien vanavedessä tulee rakennussiivooja pölynimureineen.

- Remppamiestä tupa jatkuvasti täynnä? Eipä ole. Päivän aikana tulee ukko tai kaksi, tekee tarkan toimintajärjestyksen mukaisen hommansa ja poistuu. Kolmen kieppeillä iltapäivällä käydään tarkistamassa tilanne ja suljetaan ulko-ovi. Päivä pulkassa, jatkuu huomenna klo 7.00.

- Ei ole vettä eikä viemäriä. Epämukavaa se on mutta ei ylitsepääsemättömän hankalaa. Kannellinen ämpäri ja 20 litran vesitankki hoitavat vessan ja vesipostin hommat. Kellarista löytyy suihku, sauna ja vessa. Montako vuosikymmentä siitä onkaan, kun kaupungeissakin oli asuintaloilla huussi pihalla? Kaasulieteni olisi käytettävissä eli kokkaaminen olisi mahdollista, mutta korttelikapakka tarjoaa kohtuuhintaisen lounaan, ja lopusta selviää mikroaaltouunilla ja vedenkeittimellä.

- Aikataulut eivät pidä, homma venyy ja vanuu? Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Taloyhtiö käytti pari vuotta rempan suunnitteluun ja pääurakoitsijan valintaan. Lisäksi lienee ollut onni matkassa. Aikataulut ovat pitäneet tarkalleen, ja työn jälki on hyvää - ainakaan isompia valituksia ei ole korviini tullut. Naapuriportaassa rempan aikana asuneet saivat huomata, että epämukavuuden sietämisestä oli hyötyäkin: vesi liitettiin 10-14 päivää aikataulutusta edellä eli nopeammin kuin asumattomissa kämpissä.  Sen perusteella ennustan, ettei minunkaan tarvitse odottaa juhannusviikolle asti.

Eikö siis mitään harmia? Ikivanha hissi on ollut kovilla, joten välillä ei 8. kerroksen asukas ole päässyt koirien kanssa liikkumaan. Miehekäs tapa sulkea ulko-ovia paiskomalla on vahingoittanut lukkoa niin, että ulos en kämpästä pääse, ellei lukko ole tietyssä asennossa. Siinä kaikki.

Plussapuolelle lasken sen, että pitkään harkitsemastani pesukoneiden uusimisesta tuli todellisuutta. Keittiössä olen saanut kuurattua paikat, joihin normaalioloissa en pääsisi käsiksi. Yleisfilosofisesti olen tullut tajunneeksi, miten vähillä kapineilla arki itse asiassa sujuisi, joten rempan jälkeenkin taitaa turhan tavaran poistaminen jatkua.