Sen jälkeen kun jokin päivä sitten totesin, etten tykkää uudesta Blogilistasta, tein kaksi asiaa ja tässä järjestyksessä:

1. Poistin tämän blogin Blogilistalta ja siirryin Blogispottiin.
2. Luin Blogilistan käyttöehdot.

Normaali nörttimäinen käsittelyjärjestys siis eli ensin tehdään jotakin ja sitten vasta luetaan manuaali. Anyway, en tykännyt niistä käyttöohjeistakaan, mutta laiskuuksissani ja Blogilistalta jo paenneena en jaksanut pohtia niitä sen enempää. Tyydyin muutamassa blogissa kommentoimaan, jotta josko lähtisimme Blogilistalta porukalla ja jäin odottamaan, että nuoremmat nousevat barrikaadeille vähän isommalla älämölöllä.

Ja nousivathan he. Kas kun ne Blogilistan käyttöehdot antavat periaatteessa Blogilistalle ja samantien sitten listan omistajalle eli Sanoma-konsernille kaikenlaisia oikeuksia listalle ilmoitettujen blogien sisältöön. Laitan tämän tekstin loppuun listan blogeista, jotka ovat näitä käyttöehtoja kommentoineet ja tyydyn itse virnistelemään Erkkolan jakomielitautista suhtautumista blogeihin.

Firman julkaisut kaiken muun median mukana ovat hämmästelleet, kummastelleet ja jopa arvostelleet blogimaailman ns. kansalaisjournalismia. Tikulla tökkineet ja välillä pitkin hampain mässyttäneet vähän sellaisella asenteella kuin tekstin tekeminen ja julki saattaminen olisi palkkaa ansaitsevien journalistien yksinoikeus. Eivät ole uskaltaneet sen enempää, kun sanavapaus kuitenkin on yksi suomalaisten perusoikeuksista.

Sananvapauden käytössä julkisesti vastaan kävelevät kuitenkin myös tekijänoikeuden pykälät, jotka pätevät heti, kun luovuus synnyttää teoksen. Jos pränttäisin tänne yksyhteen esimerkiksi Hesarin päätoimittajan jonkin blogitekstin kokonaisuudessaan enkä vain tyytyisi referoimaan, Erkkolan juristit koputtelisivat ovella aika äkkiä. Nyt ne Erkkolan lakipellet lienevät olleet asialla, kun Blogilistan käyttöehtoihin on nysvätty pykälä, jossa sanotaan:

Palveluntarjoajalla on kuitenkin oikeus käyttää (ml. linkittää) ja julkaista uudelleen korvauksetta, muunneltuna tai alkuperäisessä muodossaan, Käyttäjän Palvelussa tai sen kautta julkistamaa aineistoa Palvelussa ja sen markkinoinnissa sekä Palveluntarjoajan ja sen kanssa kulloinkin samaan konserniin kuuluvien yritysten tiedonvälitys-, pr- tai muussa liiketoiminnassa.

Hallelujaa.

Sananvapauttani ja tekijänoikeuksiani suojellakseni käytin toista perusoikeuttani: yhdistymisvapautta. Yleensä se ymmärretään niin, että kansalaisilla on oikeus kuulua järjestöihin ja yhteisöihin ja useimmiten unohdetaan, että yhdistymisvapaus tarkoittaa myös oikeutta olla kuulumatta mihinkään puljuun.

Ja sitten niitä lupaamini linkkejä blogeihin, joissa Blogilistan käyttöehtoja on arvosteltu. Lista-ajatuksen lainasin Elefanttipuheista, missä myös käyn seuraamassa Blogilistalta pakenevien ja pakoa miettivien listan pitenemistä. Tälle minunkin listalleni saa ilmoittautua. Samalla jään odottamaan, milloin ja miten ammattimedia alkaa tehdä uutisia Erkkolan yrityksestä kaapata blogimerkintöjä tekevien oikeudet omiin teksteihinsä.

Edit klo 15.40: Tietokone kertoo ja tuottaja selittää.
Edit klo 20.20: Blogilistan käyttöehdoista on pudotettu pois ilmaisu julkaista uudelleen korvauksetta, muunneltuna tai alkuperäisessä muodossaan. Lisäksi ilmoitetaan, että Käyttäjän toimittaman materiaalin tekijänoikeus säilyy Käyttäjällä edellyttäen, että Käyttäjälle voi voimassaolevan lainsäädännön perusteella syntyä tekijänoikeus kyseiseen materiaaliin.

Tulkaa vielä sanomaan, että blogit ovat merkityksettömiä ja että julkisesta kapinoinnista ei ole mitään hyötyä. Kunhan vielä nöyrtysivät ja palauttaisivat Blogilistan sellaiseksi kuin se oli: kohtuullisen toimivaksi.

dnb
Elefanttipuhetta
Enimmäkseen harmiton
Herttaista
Ihan kiva elämä
Ihmelapsen viimeiset hetket
Kkuja
Lilith silittää
Mari Koo
Matkalla
Muistio
Pala maailmaani
Pintaliitoblogi
Reunasilmukka
Sashimi
SchizoBlog
Skrubu
s1t.net
SwitchX
Terkut täältä
The ButtUgly Weblog
Vaiheinen
Viides rooli
Ze Kerawach