Tulisikohan Euroviisuihin musiikkia, jos tuotaisiin orkka takaisin ja kiellettäisiin kaikki ylisovittaminen ja aliarvioiminen?

Myönnetään, olen musiikkitykkäämisessäni lastenlaulutasolla. Minulle riittää selvä A-osa ja tarttuva B-osa ja saan näppylöitä modulaatioista. Balladit ovat okei, jos ne lauletaan sivistyneellä tunteellisuudella, mutta jos esiintyjä vääntelehtii kuin olisi kärsinyt viikon sekä ummetuksesta että kihomadoista (Israel), niin joutaisi kärsimään ihan vaan itse tykönään ilman yleisöä.

Tämän vuoden huttumössöstä sain hädin tuskin poimittua ne kymmenen kappaletta, joille ääneni ehkä mahdollisesti saattaisi mennä, jos olisin äänivaltainen maa. Onneksi en ole. Uutismaisesti editointia heti kisojen jälkeen, niin alkeellinen makuni tulee heti oitis todistetuksi.

Slovakia (1. semifinaali, nro 4 - putosi)
Maakuntalauluja ei kukaan ole vielä tulllutkaan lurittelemaan. Siinäpä miettimistä Suomelle ensi vuodeksi: jos vaikka lähetettäisiin oululainen tiernapoikapumppu esittämään uusversio Nälkämaan laulusta.

Suomi (1. semifinaali, nro 5 - putosi)
Ihan vain siksi, että meissä jokaisessa asuu pieni hanuri. Tai vähän isompikin kurttu.

Malta (1. semifinaali, nro 11 - putosi)
Tästä saarivaltakunnasta on aina tultu laulamaan korkealta ja kovaa. Arvostan perinteitä.

Kreikka (1. semifinaali, nro 13 - finaaliin)
Emmä tiedä mitä ne laulaa mutta pojat on komeita.

Valko-Venäjä (1. semifinaali, nro 16 - finaaliin)
Onneniintosissaan. Vaikka sekä laulu että esiintyjät ovat vielä toukka-asteella.

Ruotsi (2. semifinaali, nro 6 - putosi)
En voi sille mitään mutta tykkään punaisista tennareista.

Irlanti (2. semifinaali, nro 12 - finaaliin)
Eiks tää täti ole jo kertaalleen käynyt voittamassa tällä biisillä? Whatever, laulu tuo mieleeni ne ajat 1960-luvulta, kun kisa oli vielä laulelmakilpailu eikä ABBA-nappia hipelöineiden guttaperkkaorgiat.

Norja - varma finalisti
Rybakin koulukaveri ja kundeilla on ollut maailman kurjin laulunopettaja, mutta jos on pokkaa heittää tuleen viimevuotisen yhden viulun sijasta peräti viisi, niin täytyy tälle ainakin säälipisteet antaa.

Ranska - varma finalisti
Fransoosit on hiffanneet, että futiksen kannustuslauluissa ja menestyksekkäissä euroviisuissa on yhteistä se, että niitä pitää kyetä hoilottamaan humalassakin.

Saksa - varma finalisti
Thomas Lundinin voittajasuosikki. Thomas on söde.