En tiedä, pitäisikö huvittua vai raivostua ajatuksesta, että FST5-kanava tapettaisiin tai sulautettaisiin esimerkiksi Teemaan. Tai pitäisikö huvittua/raivostua Hesarin verkkosivujen jutusta, jossa äimistellään nettiäänestyksen FST5-myönteistä tulosta.

Kun YLE aikoinaan alkoi digitalisoida, se tuuppasi eetteriin kolme uutta tv-kanavaa. YLE24:n, joka henkitoreissaan muuttui Extraksi ja kuoli lopulta pois, YLE Teeman, jossa pikkusormi koukussa tanssittiin kameralle monta kertaa päivässä, ja FST:n, joka alusta pitäen ymmärsi roolinsa ja digitaalisuuden.

Minulla on otoksena vain tuttavapiirini. Sen perusteella nimenomaan Strömsön siirtyminen FST-kanavalle mursi usean tuttavani digiboksivastaisuuden. Bettina antoi lisäsysäyksen lähteä boksikauppaan. Itse olen pysynyt kanavan fanina erityisesti hyvien ulkomaisten sarjojen vuoksi. Tämä digitaalisuuteen siirtymisen PR-veturi pitäisi siis nyt tappaa sen sijaan, että tehtäisiin vähän vähemmän Jopet Show -roskaa ja työnnettäisiin Tangomarkkinat takaisin mainosrahoitteisille kanaville.

Digitaalisuutta markkinoidessaan YLE lupasi yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Uusia kanavia, okei: kolme tuli, yksi jo tapettu, toista nyt sitten yritetään. Useampia tekstityskieliä, eipä ole toteutunut YLEn ns. suomenkielisillä kanavilla. Digitaalisuus mahdollistaisi sen, että esim. ulkomaisista animaatioista voisi suomalaisen dubbauksen sijaan kuunnella alkuperäisääntä, mutta sekään ei ole YLEllä toteutunut. Kuulovammaisten tekstityspalvelu toimii vain suomeksi.

Lähiviikkojen aikana FST5:n tappamista puoltavat tod.näk. fanaattisimmat suomalaisuustaistelijat, jotka tuskin ovat kanavaa koskaan katsoneetkaan. Metakkaa pidetään ruotsinkielisen vähemmistön ansiottomasta hyysäämisestä, mutta hyvää tekisi verrata FST5:n katselua vaikkapa Urheilukanavan faneihin. Finnpanelin kuukausitilastot sen kertovat.