Yksi digibokseistani kieltäytyi myöntämästä, että sillä on kovalevy ja sillä tallenteita. Vaihdoin sen toiseen, ja samalla liitin yhteen kovalevyllisen DVD-tallentajan ja IPTV-digiboksin.

Nyt pystyn ottamaan IPTV-lähetyksistä talteen ohjelmia sellaisiltakin kanavilta, jotka estävät tallentamisen IPTV-palveluntarjoajan verkkolevylle. Tosin tallennus tapahtuu yksi kerrallaan vanhaan VHS-tyyliin vaan tapahtuupa kuitenkin

Seitsemättäkymmentä käyvä seminörtti kykenee siis ottamaan talteen IPTV-välitteistä tavaraa ja kopioimaan sitä DVD-levylle tai USB-tikulle, kun vekotin sellaisenkin mahdollisuuden tarjoaa. Samaisella seminörttivanhuksella ei sen sijaan ole hajuakaan siitä, miten voisin monistaa IPTV-palveluntarjoajan verkkolevyllä majailevia ohjelmia suoraan nettiin käymättä jonkin tallenninvimpaimen kautta. Ei ole tarvetta tietääkään, kun en ole ajatellut hankkia joutilaisuuskorvauksen jatketta piraattikopioinnilla.

Niinpä sohvalta katsottuna Canal+:n, Viasatin, MTV3:n ja Nelosen maksukanavien IPTV-välitykselle asettamassa tallennuskiellossa ei ole mitään järkeä. Ymmärrettävä se on vain, jos taustalla on jokin kartellille haiskahtava ja kilpailua rajoittava diili hyödyttämässä firmoja, jotka välittävät ohjelmia antennipiuhan kautta maksukorttien takaa. Sitä reittiä pitkinhän katsoja voi tallentaa mitä vain ja mihin vain, eli potentiaalisia piraattikopioijiakin lienee monin verroin enemmän kuin IPTV:n asiakaskunnassa.