Lapsenlapsi on kuulemma oppinut lukemaan. Johan viisivuotias onkin vuosikaudet osannut kaikki kirjaimet, mutta niiden hahmottamista sanoiksi on hidastanut suurempi kiinnostus numeroiden maailmaan.

Jälkikasvun raportin mukaan ahaa-elämyksen olisi synnyttänyt Lapsenlapsen äkisti äitynyt halu kirjoittaa. Oma roolinsa asiassa lienee ollut myös almanakalla. Ei huonompi aapinen.

Lapsenlapsella on sukurasitteita. Vanhempansa kuin myös Esivanhempi ovat oppineet lukutaidon kolmivuotiaina. Jälkikasvun lukutaidon vahvuus ilmeni nelivuotiaan kykynä lukea myös telkkarin tekstitykset.  Kun se taito selvitti, että silloisen Galactican  päähenkilöt eivät suinkaan keskustelleet maidon tuottajahinnoista kuten tv:n katseluseuralainen oli sanasotia "suomentanut", telkkarin katsomiselle alkoi tulla uudenlaisia rajoituksia.

Oman lukutaitoni taustalla oli isoäitini, Aku Ankka ja muoviset irtokirjaimet. Isoäiti oli kansakoulunopettaja, joka oman käsitykseni mukaan oli kuitenkin mennyt naimisiin heti opettajaseminaarista päästyään.  Mummo asusti pääkaupungissa, mutta vieraili pitkiä jaksoja meillä hämäläisessä kylässä. Visiittien aikana hän oli arvostettu iltasadun ja Aku Ankan ääneenlukija. Muina aikoina ei sitten luettukaan.

Aku Ankan kansilehdessä aviisin nimi on iät ja aamenet ollut samannäköinen. Kun kolmivuotias tietää, mitä siinä lukee ja irtokirjaimilla sanoja matkii, valo syttyy yläkertaan väkisinkin. Vanhemmille lapsen lukutaito paljastui siteerauksista "Suo mulle hauta pohjass' meren" ja "Hei, räpyläkintut".

Yli puoli vuosisataa sitten kolmivuotias lukutaitoinen oli pitäjänihme. Vierailijat ja kylänraitilla vastaantulijat katsoivat asiakseen testata, pitikö huhu paikkansa. Kun talvipakkasessa kylän luistinradalla laitettiin nurmareilla horjuva kolmivuotias lukemaan ääneen Nyyrikkiä radan ainoan valaisijan eli katulyhdyn alla, alkoi kaduttaa, että oli kirjaimia koskaan oppinutkaan.

Edit after testing: Ei ole Lapsenlapsen lukutaito  enää "kuulemma". Tyylikkäästi luki Esivanhemmalleen reilun kaupan makeutusainelaatikon kyljestä, että "fair trade" ja "ruokopalasokeria".